Stedelijk Gymnasium Haarlem

onderwijs

Biologie

In hoeverre lijk je op een fruitvliegje? Hoe kan je bacteriën zien? Wat is de functie van je kleine teen? Op deze en vele andere vragen krijg je antwoord bij biologie. In de bovenbouw ga je dieper op de stof in. Wil je meer weten over biologie? Ga naar www.bioplek.org.

eerste klas

1e klas
Aan de slag met de microscoop. Ga mee op vogeltrek-excursie en teken fossielen van de Grote Markt na. Maak een miniposter over de ordening van dieren. Van de proef met kiemende zaden maak je een mooi verslag.


 

derde klas

3e klas
Hoe werkt de spijsvertering, wat weet je over voeding, ademhaling, bloedsomloop, seksualiteit en gedrag? Aan het eind van het schooljaar maak je een werkstuk over menselijk gedrag. Hoe reageren mensen in een bepaalde situatie?


 

vierde klas

4e klas
De kennis over biologische processen komt aan bod bij het zenuwstelsel, de cellen, erfelijkheid, diergedrag en ecologie. Bestudeer diergedrag in Artis; je maakt een ethogram en zet de resultaten in een grafiek.


 

vijfde klas

5e klas
De onderwerpen uit voorgaande jaren komen in een steeds groter verband terug zoals mens en milieu, evolutie, ordening, stofwisseling, immuniteit, biotechnologie en planten. Uniek en gezellig zijn de veldwerkdagen in de duinen. Najaar 2011 doen we mee met het project Antibiotica gezocht!


 

zesde klas

6e klas
Recente inzichten en wetenschappelijke discussie over bijvoorbeeld evolutie, stamcellen en epigenetica zijn in de lesstof verwerkt. Er valt nog genoeg te onderzoeken voor een profielwerkstuk.