Historie van het Stedelijk Gymnasium

Het Stedelijk Gymnasium dateert uit 1389, is een van de oudste scholen van het land en heeft een rijke traditie. De school is gehuisvest in monumentale panden in de binnenstad van Haarlem, gelegen aan het Prinsenhof, op 10 minuten loopafstand van het station. De school telt momenteel 834 leerlingen, er werken 95 docenten en ondersteunende medewerkers.

De school spreekt kinderen aan op hun niveau, stimuleert hen de capaciteiten waarover ze beschikken te benutten en daagt hen uit hun mogelijkheden te verkennen en grenzen te verleggen. De school heeft een enthousiast team docenten en ruimt, naast het lesprogramma, veel tijd in voor culturele en buitenles activiteiten.

Het Stedelijk Gymnasium is een zelfstandig, categoriaal gymnasium, dat wil zeggen dat leerlingen uitsluitend opgeleid worden voor het gymnasiumdiploma. De school is, samen met het Gymnasium Felisenum in Velsen, het Barlaeus- en het Vossiusgymnasium in Amsterdam, het Stedelijk Gymnasium van ’s Hertogenbosch en Gymnasium Bernrode in Heeswijk verenigd onder één bestuur in de OSZG, de Onderwijsstichting Zelfstandige Gymnasia. Er zijn in Nederland in totaal 39 zelfstandige gymnasia; zij werken op verschillende terreinen samen in de Stichting Het Zelfstandig Gymnasium.

Prinsenhof linksPrinsenhof Jacobijnestraat

Lustrum
Zondag 6 december 2009 vierde de school zijn 620ste verjaardag, dus zijn 124ste lustrum. Op 2 juni 2010 is er tijdens de speciale lustrumdag een hele bijzondere panoramafoto gemaakt. Kijk bij de lustrumfoto.

Lustrumfoto

Hoe zet je 800 schoolkinderen op 1 foto? Kijk naar het filmpje van 'the making of de lustrumfoto'.

Publicaties
Het Stedelijk Gymnasium Haarlem heeft een geschiedenis die teruggaat tot de late Middeleeuwen. Deze geschiedenis is in het kort beschreven in De Nieuwe Overkant, een boekje dat in 2008 verscheen ter gelegenheid van de vernieuwing van het schoolgebouw aan de Jacobijnestraat. Een veel uitvoeriger boekwerk verscheen in 1989 ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van de school, onder de titel Tempel van hovaardij. Zes eeuwen Stedelijk Gymnasium Haarlem. Beide uitgaven zijn nog verkrijgbaar bij de schooladministratie.

Archief
De oude archiefstukken van het Stedelijk Gymnasium zijn ondergebracht bij het Noord-Hollands Archief in Haarlem. Daarnaast beheert de school zelf een klein archief, waarin recente foto’s en documenten worden bewaard. Voor eventuele vragen over dit archief kunt u een bericht sturen naar het archief van de school.

Foto’s
In het archief van het Stedelijk Gymnasium bevinden zich talloze foto’s van oud-leerlingen en oud-docenten. Met hulp van enkele vrijwilligers is er een begin gemaakt om deze foto’s te ontsluiten. Onder 'Klassenfoto's , '' Docenten', 'Activiteiten' en 'Gebouw' staan foto’s waarvan de gegevens bekend zijn.
Onder ‘Raadsels’ staan foto’s die nog niet beschreven zijn. Als u weet wanneer deze foto’s zijn gemaakt en wie erop te zien zijn, stuurt u dan een bericht naar het archief van de school.