Stedelijk Gymnasium Haarlem

leerlingen

Haarlem Model United Nations

2016

Op 1, 2, 3 april 2016 zal bij ons op school HMUN plaatsvinden. Dit is een jaarlijkse conferentie van Model United Nations, waarbij de Verenigde Naties worden gesimuleerd door scholieren van over de hele wereld. Deze conferentie wordt geheel georganiseerd door scholieren van het Stedelijk.

Om de debatten die er gevoerd zullen worden nog meer diepgang te geven en nog interessanter en leerzamer te maken, zouden wij voor de verschillende comités die er zijn sprekers willen uitnodigen. Een spreker komt dan vertellen over een onderwerp waar hij of zij gespecialiseerd in is. Deze onderwerpen kunnen van zeer uiteenlopende aard zijn. Van het beveiligen van Schiphol, tot HIV-arts. De presentatie over het desbetreffende onderwerp zal 30 á 45 minuten duren en dient in het Engels voorgedragen te worden.

Bent u iemand met een ontzettend spannend beroep, of bent u gespecialiseerd in een boeiend onderwerp waar over gedebatteerd kan worden? Vindt u het toevallig ook nog eens leuk om hierover te vertellen?  Schroom dan niet ons een mail te sturen. Wij zullen u met open armen ontvangen! Kennissen, vrienden en familie met interesse zijn zeker ook welkom!

In de bijlage de column in de NRC van Rosanne Hertzberger en de reactie daarop van Sanne Verhulst uit de vijfde van het Stedelijk.

in de bijlage Gastsprekers vind u diepgaandere informatie over wat HMUN is en wat gastspreker zijn precies inhoudt.

 

 

Haarlem Model Untited Nations

De HMUN wordt gerealiseerd door een klein clubje leerlingen en docenten dat daar een jaar lang wekelijks vele uren in heeft geïnvesteerd. Het resultaat mag er zijn: een evenement dat hoog staat aangeschreven om zijn kwaliteit en professionaliteit, wat heeft geresulteerd in de deelname van scholen uit landen als Jordanië, Marokko, Ghana, Mexico, de Verenigde Staten en zelfs Madagaskar. We zijn daarmee een van de grootste conferenties van Nederland en mogen daar als school zeker trots op zijn.

MUN is een wereldwijd initiatief waarbij leerlingen en studenten bij elkaar komen om te debatteren over de problemen in de wereld. Net als de naam Model United Nations als zegt, is MUN een simulatie van de echte Verenigde Naties. HMUN wordt georganiseerd door een Staff van leerlingen en elke leerling van het stedelijk mag zich inschrijven om deel te nemen aan de MUN.

Als je begint op deze school in de brugklas kun je je meteen dit eerste jaar al opgeven als admin. Een admin zorgt ervoor dat de conferentie goed verloopt door bijvoorbeeld te helpen bij de lunch of briefjes en amendment sheets (voorstellen voor wijzigingen van de resolutie) door te geven tussen de delegates (de leerlingen die als afgevaardigde van een bepaald land met elkaar debatteren) en de chairs (de voorzitters van de committee). Zoals je ziet worden er veel (vooral engelse) woorden gebruikt die lastig kunnen zijn als je helemaal nieuw bent. Als admin leer je wat al deze termen betekenen, hoe zo’n debat in het engels verloopt en kun je de officiële en internationale sfeer van de conferentie meeproeven.
Vanaf de derde klas (of soms zelfs al de tweede klas) kun je zelf zo’n delegate worden. Je krijgt een land en een committee toegewezen, verdiept je in de politieke belangen van dit land en gaat tijdens de conferentie een aantal issues bespreken met andere delegates. Aan het eind van het weekend heb je als committee een aantal resoluties, die samen met de resoluties van andere committees worden gebundeld in het 'resolution booklet'.

Als delegate kun je naar verschillende mun-conferenties door heel Nederland en zelfs in het buitenland. Een aantal voorbeelden zijn:
·         LMUNA, Lorentz Lyceum Arnhem
·         MUNISH, International School of The Hague
·         TIMUN, Üsküdar American Academy Istanbul
·         THIMUN, THIMUN Foundation Den Haag
·         DeMUN, RIjnlands Lyceum Wassenaar
·         IMUNA, Murmellius Gymnasium Alkmaar

 

Voor meer informatie over HMUN en de conferentie van 2014 kun je kijken op ...

Best visitor, the HMUN site is offline at this moment because of technical difficulties. On this page all necessary information will be available.

HMUN is a MUN conference held in Haarlem on the first, second and third of April 2016. If you'd wish to attend this conference you can sign up for mailing I by sending an email to sghmun@gmail.com with motivations.

.